dimarts, 25 de novembre del 2008

Excursió de tardor a Gallocanta

Un cop més l'APNAE se n'ha anat d'excursió a la tardor. En aquesta ocasió hem visitat les terres aragoneses de Gallocanta. La Llacuna de Gallocanta, que es troba a tocar del poble amb el mateix nom, és mundialment coneguda per ser un dels punts més importants d'Europa per a la hivernada de les grues (Grus grus), i és habitual que cada hivern s'hi trobin uns 10.000 individus.
Puntualment, l'autobús va recollir els assistents als diferents punts de trobada de Figueres, Girona i l'àrea de Bellaterra. A quarts de deu vam arribar a la Posada del Almudi de Daroca on ens vam allotjar. Com que el viatge havia sigut llarguet, tothom va retirar aviat cap a dormir.
Dissabte vam esmorzar puntuals a les 8:00h del matí i vam fer els 20km de ens separaven de Gallocanta. El dia va començar sense ser massa fred ni ventós. De seguida vam veure els primers ramats de grues, i, per desesperació dels pagesos de la zona, vam parar al primer lloc on vam poder per observar-les. Poc després vam fer la primera parada programada. Des d'allà vam començar a caminar el parell de quilòmetres que ens separaven d'una torre de guaita. Pel camí vam poder veure moltes grues, un bon grapat de xurres (Pterocles orientalis), una esmerla (Falco columbarius) i un mascle d'arpella pàl·lida, entre d'altres ocells més habituals. Cap a les 12:00h vam retornar a l'autobús i vam enfilar la carretera cap al centre de visitants. A aquella hora començava a bufar el vent i a fer força fred. Allà vam visitar el centre i vam dinar, tot gaudint de l'espectacle que ens van oferir les grues sobrevolant els nostres caps. Havent dinat, vam anar a la Llacuna de la Zaida, on vam veure moltes anàtides, ànec cuallarg (Anas acuta), xarxet (Anas crecca) o morell cap-roig (Aythya ferina) entre d'altres. A quarts de quatre de la tarda vam desfer la carretera que dóna la volta a la llacuna fins a arribar una altra vegada al poble de Gallocanta, on vam deixar l'autobús i vam agafar la pista que porta a l'Ermita del Buen Acuerdo. Ara sí que el fred era intens, i el fort vent el feia que ho fós encara més. Tot esperant les grues vam poder gaudir d'una bona posta de sol, fins que, al final, a prop d'un miler de grues van sobrevolar la zona fins als dormiders a la llacuna. La tornada la vam fer pel mateix camí de negra nit, tot foquejant a veure si veiem algun mamífer. Van arribar a Daroca amb el temps just per fer alguna compra i visitar de nit el poble. A dos quarts de deu, a sopar i a dormir.
Diumenge al matí, havent esmorzat i feta la fotografia de rigor, vam dirigir-nos cap a l'Estany d'Ivars-Vilasana. Pel camí el vent era intens, cosa que ens feia pensar que tindríem un dinarventós a l'estany. Però un cop vam arribar-hi, vam poder comprovar que la temperatura era fantàstica, i que de vent, ni gota. Vam dinar ràpid i vam anar a fer una volta a veure què veiem. Com a més interessant podriem dir que vam veure tres gavines menudes (Larus minutus) i un parell de gavians foscos (Larus fuscus). Acabada la visita a l'estany, vam pujar a l'autobús i, un cop feta la parada del cafè, vam agafar el camí de retorn a casa.
Podeu veure les fotos a http://picasaweb.google.es/foto.apnae/Gallocanta2008#.